Faceți căutări pe acest blog

vineri, 24 septembrie 2010

Tai Ji Quan-ul (Tai Chi Chuan-ul) lui Yang Zhen Duo

O sa raspund aici unei intrebari care mi-a fost pusa mai demult, daca varianta de Yang a lui Yang Zhen Duo este o varianta "martiala".

Nu. Nu este o varianta martiala. In general, pe descendenta directa a familiei Yang s-a mers in descrestere. Cel mai valoros a fost, desigur, Yang Lu Chan, fondatorul stilului. De altfel, Yang Lu Chan este singurul sau unicul profesor de Tai Ji Quan angajat ca instructor al Garzii Imperiale (unde se gaseau cei mai buni luptatori din China), probabil spre ciuda eterna a familiei Chen, care a inventat Tai Ji-ul.

Din pacate valoarea a scazut destul de mult, Yang Chen Fu fiind mai slab decit Yang Lu Chan, iar Yang Zhen Duo mai slab decit Yang Chen Fu.

De altfel Yang Zhen Duo a promovat un stil foarte larg, cu miscari lungi, destul de inaplicabil in mod real, si nu foarte martial.

Stilul initial pus la punct de Yang Lu Chan (pe care am norocul sa il practic, sau macar o varianta foarte apropiata de cea initiala) era un stil mult mai compact, mai inchis, cu miscari scurte. Se aseamana mai curind cu stilul Wu decit cu stilul modern de Yang. De exemplu in China eram intrebat cel mai adesea daca ce fac eu este stilul Wu, la care eu raspundeam ca e forma veche de Yang.

De altfel, un termen de comparatie sugestiv pentru nivelul artelor martiale practicate si importanta acestora pentru vremea lor in China este epoca in care au trait: Yang Lu Chan a facut Taiji in Imperiul Chinez, Yang Chen Fu in Republica Chineza, iar Yang Zhen Duo in Republica Populara Chineza. Pe masura ce in China erau adoptate armele de foc, importanta artelor martiale a devenit minima.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu