Faceți căutări pe acest blog

marți, 8 septembrie 2009

Definitia artelor martiale (Ce sunt artele martiale?)




Artele martiale reprezinta de fapt un termen pretentios pentru tehnici de lupta. Martial vine de la zeul razboiului, Marte la vechii romani, iar arta de la ideea unei tehnici de lupta dusa la perfectiune pina ajunge o arta. Cam asta ar fi o definitie foarte simpla.

In sensul cel mai raspindit, termenul este folosit pentru a denumi tehnici de lupta fara arme sau cu arme albe de origine orientala - Extremul Orient ca sa fiu mai precis. Personal nu sint de acord cu aceasta utilizare. Exista si arte martiale europene, ba chiar in momentul actual acestea domina lumea! Consider ca tehnicile moderne de lupta - de origine europeana (armele de foc, avionul, tancul, submarinul, racheta) reprezinta de fapt cea mai eficienta si cea mai raspindita arta martiala din lume - dovada ca fiecare tara din lume o practica in mod organizat prin armata proprie. Mai mult, exista si tehnici de lupta europene si fara arme sau cu arme albe, unele dintre ele mult mai vechi decit cele orientale. Boxul sau luptele greco-romane sint probabil unele dintre cele mai vechi arte martiale fara arme din lume, practicate inca din antichitate si pina astazi.

E drept ca multe arte martiale europene care nu se bazau pe folosirea armelor de foc au fost nevoite sa se transforme in sporturi pentru a putea supravietui, capatind un caracter mai mult sportiv decit martial, dar acelasi lucru se observa astazi si la artele martiale asiatice.

Acest fenomen a aparut mai tirziu pentru artele martiale asiatice, deoarece acestea au inceput sa aiba de suferit datorita armelor de foc mult mai tirziu, abia de la sfirsitul secolului 19 sau inceputul secolului 20, majoritatea tarilor asiatice incepind sa dispuna de arme de foc moderne destul de tirziu, cam de la sfirsitul secolului 19.

Clasificarea artelor martiale se poate face dupa foarte multe criterii, rezultind un numar mare de categorii.Una dintre clasificari imparte artele martiale in arte martiale traditionale si arte martiale moderne. Artele martiale traditionale sint cele care respecta caracterul vechi, traditional, martial, al unor tehnici, tinind cont ca in urma cu 100-200 de ani aceste arte martiale erau folosite inca pentru lupta. Artele martiale moderne pun accentul mai mult pe latura de sport, de competitie, de filosofie sau de sanatate, pentru ca in ziua de azi armele moderne sint folosite pentru lupta!

O alta clasificare imparte artele martiale in arte martiale externe si interne. Majoritatea artelor martiale sint externe, adica se bazeaza mai mult pe forta si viteza practicantului. Artele martiale interne se bazeaza in schimb mai mult pe relaxarea corpului si dezvoltarea energiei interne, folosind cit mai mult posibil forta sau energia adversarului. Am folosit termenul de "mai mult" deoarece nu este vorba de o delimitare foarte stricta, putind exista tehnici interne si intr-o arta martiala externa. Artele martiale interne chinezesti sint de regula grupate sub denumirea generica de Nei Jia Quan , in traducere directa familia sau grupul stilurilor interne de box.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu