Faceți căutări pe acest blog

joi, 3 februarie 2011

3 ani de Tai Chi (Tai Ji) sau 7 zile de Qi Gong?

O "poveste" frumoasa care este spusa la cursurile de Qi Gong este aceea ca efectele participarii la un curs de Qi Gong de o saptamina sint asemanatoare cu cele ale practicarii Tai Ji timp de trei ani de zile. Aceasta este, desigur, doar o poveste.

Cantitatea de energie acumulata in timpul unui curs de Qi Gong de 7 zile poate fi intr-adevar egala cu cea acumulata in 3 ani de practica Tai Ji, dar asta se intimpla probabil doar in ultimele zile de curs, in timp ce pe parcursul celor 3 ani de Tai Ji in majoritatea covirsitoare a zilelor cantitatea de energie este mai mare.

Energia dobindita pe parcursul a 3 ani de zile de Tai Ji este mult mai stabila decit cea dobindita in 7 zile de Qi Gong , pe de o parte datorita (logic) duratei mult mai lungi de timp, si in plus datorita particularitatilor Tai Ji Quan. Acumularea foarte rapida de energie in 7 zile o face destul de instabila si se consuma rapid.

De asemenea, nici macar nu se poate compara forma fizica (sau starea corpului fizic)obtinuta prin 3 ani de Tai Ji cu cea obtinuta in 7 zile de Qi Gong: oasele, muschii, tendoanele, ligamentele, pielea, etc. fiind mult mai puternice dupa cei 3 ani de Tai Ji. Daca in cele 7 zile de qi Gong se si sta mai mult pe scaun, diferenta va fi si mai mare.

In plus, daca este practicat corect (si nu doar ca dans de viata lunga), Tai Ji Quan este o arta martiala, care are ca scop nu doar echilibrarea energetica cum are Qi Gong, ci si auto-apararea.

Ce este adevarat este ca in 3 ani de Qi Gong cantitatea acumulata de energie este mai mare decit cea acumulata in 3 ani de Tai Ji, deoarece Qi Gong-ul aste axat doar pe echilibrare energetica, dar Tai Ji-ul (ca arta martiala) va da in plus ca efecte o forma fizica mai buna precum si posibilitatea de auto-aparare.

Un comentariu:

  1. Sunt doua stiluri relativ diferite si important din punctul meu de vedere, este ce-ti doresti sa obtii in urma practicii Qi Gong-ului sau Tai Ji-ului ... Daca vrei sa-l practici ca un mod de mentinere a sanatatii sau doar ca pe o arta martiala interna menita sa te ajute in autoaparare ... Taiji-ul (de sanatate)are o forma circulara, pe cand Qi Gong-ul este cubic ... miscarile sunt cursive si curgatoare in taiji si colturoase si intrerupte in Qi Gong ... dar amandoua au acelasi rol ... Eu am simtit energia mult mai puternic in mioriticul stil de Taiji pur romanesc care-mi place ... si mai putin in Qi Gong ... dar psihic amandoua au darul de a echilibra ... Parerea mea ca incepator si practicant al celor doua stiluri ...

    RăspundețiȘtergere