Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 12 martie 2011

Cursuri de Tai Chi Chuan (Tai Ji Quan) tinute de maestri chinezi in Romania in 2011

In cursul anului 2011, vor sosi si vor sustine cursuri de Tai ji quan sau Tai chi chuan, pentru prima oara in Romania, maestri chinezi de Taijiquan sau Taichichuan care se bucura de un mare renume la nivel international. Este pentru prima oara cand maestri de asemenea nivel si renume tin cursuri de Tai ji quan (Tai chi chuan) in Romania.

Doresc pe aceasta cale sa popularizez acest eveniment si sa recomand tuturor celor interesati de Taijiquan (Taichichuan) sa faca tot posibilul sa participe, sau macar sa asiste ca spectator (sper ca va fi posibil acest lucru). Ordinea prezentarii de mai jos tine cont doar de data la care va avea loc respectivul eveniment, si nu de alte criterii.


Chen Taiji


Pe 27-29 mai 2011 va avea loc in Bucuresti un seminar de Taijiquan de stil Chen, varianta Lao Jia, tinut de maestrul Zhu Tian Cai, considerat pe plan international a fi unul dintre primii 4 maestri mai importanti de pe linia variantei Lao Jia a stilului Chen de Taiji (de fapt este considerat cam al treilea sau al patrulea de pe Lao Jia in varianta familiei Chen).

Recomandarea mea se bazeaza doar pe renumele sau pe plan mondial, si nu pe experienta mea personala. Asta deoarece nu l-am vazut personal si nu stiu ce face, este singurul dintre cei 4 maestri mai importanti de pe pe substilul Lao Jia de Chen pe care nu l-am prins in China sa vad ce face, sau sa ii vizitez macar scoala sa vad ce se preda acolo, deoarece emigrase in SUA si nu mai avea scoala in China.

Detalii: http://www.chentaijiorg.ro/chen/Program.html


Yang Taiji


In perioada 24-26 iunie 2011 va avea loc la Cluj-Napoca un seminar de Tai Ji Quan, stilul Familiei Yang. Seminarul va fi tinut de catre maestrul Yang Jun, care reprezinta cea de-a sasea generatie de varsta pe linia familiei Yang. Este considerat succesorul sau continuatorul variantei de Yang a familiei Yang, de pe stilul Yang de Taijiquan.

De asemenea, recomandarea mea se bazeaza doar pe baza renumelui sau pe plan mondial, si nu a experientei mele personale, deoarece nu am vazut personal ceea ce face.

Detalii: www.mingdao.ro


Suplimentar: Chen taiji


De asemenea, va informez ca tot in anul 2011 va avea loc in Bulgaria un curs de Chen Taijiquan sustinut de catre maestrul Chen Xiao Wang, care este considerat succesorul (mostenitorul) de stil Chen al familiei Chen, cea care a inventat taiji-ul, si mai ales pe substilul Xin Jia de Chen Taiji in varianta familiei Chen.

Desi are loc in Bulgaria, nu e chiar atat de departe, asa ca incercati sa participati.



Vreau sa fie foarte clar ca acestea sint primele cursuri de Tai ji quan sau Tai chi chuan tinute in Romania pe care le recomand, dar fara sa imi asum nici o raspundere personala in acest sens, deoarece nu am vazut cu ochii mei ce fac acesti maestri.
De asemenea, NU recomand in nici un fel nici un alt curs de Taiji din cele care se tin sau s-au tinut pina acum in Romania.
Deci NU va recomand deloc sa va irositi timpul si banii participand la cursurile unor auto-intitulati "maestri" romani de taiji, de calitate indoielnica, in loc sa participati la cursurile tinute de acesti maestri chinezi.

Daca aveti sugestii, completari sau reclamatii, va rog sa folositi rubrica de comentarii aflata in josul paginii. Daca doriti alte detalii suplimentare din partea mea, va rog sa folositi rubrica de contact.

Nota:
(adaugata pe 28.12.2011)

Ca o incheiere sau ca o concluzie la acest articol acum la sfarsitul anului, in anul 2011 singurul maestru renumit de Taiji care a venit si a predat in Romania a fost doar Maestrul Yang Jun, reprezentantul familiei Yang si a variantei Yang Zhen Duo de Yang Taiji, care a venit in Romania in vara lui 2011 la Cluj si a tinut un curs de Taijiquan. Este pana acum singurul maestru mai renumit de Tai Chi care a predat in Romania (suntem saraci si la capitolul asta). Din pacate, fiind plecat din tara in acea perioada, nu am reusit sa particip la acel curs. Imi doream foate mult sa vad cam ce varianta de Yang Taiji preda, daca seamana cu cea veche, traditionala pe care o practic eu, sau cu cea moderna, simplificata. Poate o sa mai vina si la anul si o sa am ocazia atunci sa vad ce face.

Maestrul Zhu Tian Cai nu a mai ajuns in Romania in 2011. La fel, eram foarte interesat sa vad daca varianta de Lao Jia de Chen Taiji pe care o preda seamana cu cea a lui Chen Zheng Lei si a lui Chen Xiao Xin, pe care am invatat-o in China si la care am si renuntat intre timp. (A venit si a tinut cursuri de Chen Taiji ramura Lao Jia in 2011 doar cel care intentiona sa il aduca pe Maestrul Zhu Tian Cai in Romania, elevul sau Florin Szondi, la care insa nu va recomand sa mergeti, am fost si eu la un curs de-al lui si vorbesc din proprie experienta.)

Daca au fost cumva alte persoane, chinezi sau nu :), care au tinut cursuri de Tai Chi in Romania in 2011, nu le-am mentionat aici pentru ca nu sunt maestri de Taiji decat cel mult in imaginatia lor :).

Pentru anul 2012, sper sa am timp dupa Anul Nou sa scriu un articol similar. Deocamdata vad ca imediat in ianuarie 2012 cei de la Artasia (cei cu Wudang-ul) popularizeaza un curs al Maestrului Yuan Xiu Gang, care sustin ei ca ar fi al 15-lea descendent direct de la Zhang San Feng, unul dintre presupusii inventatori ai Taiji-ului. Probabil ca este util sa spun aici ca de maestrul asta in China nu prea a auzit nimeni, si nici macar nu e considerat un maestru in China. Asta nu este insa un lucru foarte relevant, deoarece cei 2 profesori de la care am invatat eu in China Taiji-ul adevarat, traditional, vechi, martial, Xia Jia Xiang si Xue Bin, sunt niste necunoscuti. Daca o sa am timp, o sa incerc sa ajung la cursul lui, sa vad ce face, pana atunci nu pot sa ma pronunt nici pro nici contra.

P.S.:
(adaugat pe 21.04.2012)

Nu am ajuns la cursul Maestrului Yuan Xiu Gang din ianuarie 2012, dar se pare ca nu am pierdut mare lucru. Am gasit din intamplare, navigand pe net, poze de la cursul tinut de Yuan Xiu Gang la Bucuresti, "Taijiquan-ul si Meditatia Taoista". Avand in vedere ce am vazut in pozele respective, pot sa spun din ce se vede acolo ca Yuan Xiu Gang nu e prea grozav pe partea de Taijiquan. Pot doar sa sper ca e foarte bun pe partea de Meditatie Taoista, si ca partea de meditatie a reusit sa compenseze partea de taijiquan, care din ce vad eu in poze, pare cam slaba. (Pozele respective le puteti vedea la: http://www.artasia.ro/component/content/article/41-demo-roknewspager-fp/201-impresii-stagiu-yuan-.html ):

12 comentarii:

  1. dar despre cei de la wudangshu bucuresti, ce parere ai?

    RăspundețiȘtergere
  2. E o intrebare cam prea vaga, poti sa fii un pic mai specifica?
    La modul general in ceea ce priveste artele martiale interne (pe care este specializat acest blog), nu am o parere prea buna despre cei de la Wudangshu. La fel, in ce priveste Taijiquan-ul practicat de acestia (cursurile de taiji fiind subiectul acestui articol), sint slabi.
    Cursurile prezentate in articol sunt sint primele cursuri de taiji care au loc in Romania pe care le recomand, dar nici macar pe astea 100%, pentru ca am participat la destule cursuri cu maestrii chinezi, si exista si aici posibilitatea sa iti iei teapa.
    Dar la ce anume din ceea ce fac cei de la Wudangshu te referi?

    RăspundețiȘtergere
  3. la taijiquanul lor.

    dar daca ar fi dupa recomandarea ta, ce maestri chinezi de taijiquan sunt 100% safe?

    RăspundețiȘtergere
  4. dl Razvan Damian ( Da Ming ), presedintele Academiei Artasia, fondatorul scolii WudangShu din Romania, multiplu campion national la probele de Taijiquan si Taijijian (Taiji cu sabia), avand studii la Institutul de Wushu din Shanghai, la Universitatea de Sport din Beijing (sectia Taijiquan si Qigong) precum si la Academia de KungFu Traditional Taoist din Muntii Wudang a Maestrului Yuan Xiu Gang.

    e o prezentare in care se poate avea incredere?
    daca nu, care sunt argumentele?

    RăspundețiȘtergere
  5. precizez ca nu sunt un fan wudangshu, si nici nu doresc sa ma inscriu la dansii.

    dar argumentatia ta ma poate ajuta sa discern

    RăspundețiȘtergere
  6. @Diana:
    Cei de la Wudangshu sunt slabi la taijiquan. De altfel Taiji-ul din Wudang nu prea il practica nimeni in China, nici macar localnicii din Wudang, care practica predominant tot stilurile mari.
    Incearca la cei doi maestri chinezi care vin in tara anul asta, deci sunt destul de accesibili, desi nu ii cunosc personal si deci nu pot recomanda 100% ce vor preda in Romania. Daca o sa am informatii despre ceea ce fac la cursul lor, o sa am o parere avizata.

    RăspundețiȘtergere
  7. @radu:
    E de preferat sa iti formezi o parere dupa ce vezi ce face cineva, nu dupa ceea ce spune el insusi despre el. Ai idee ce de titluri aveau tovarasul si tovarasa Ceausescu, si de fapt erau inculti? Si eu puteam sa imi fac o pagina de biografie pompoasa, dar am preferat sa ma abtin. Daca te-ai lua dupa ce spune Florin Szondi despre el insusi, ar fi un maestru din a 20-a generatie din familia Chen, ceea ce e o gluma. Daca vrei sa iti faci o parere despre mine, cauta pe youtube "Taijiquan in Romania". In principiu cam aproape orice face un maestru chinez pot sa fac si eu, eu fiind doar un simplu instructor (si roman pe deasupra) si nu "maestru". Diferenta este ca eu practic varianta veche, completa, martiala de taiji. Un "maestru" roman de taiji nu rezista in fata mea mai mult de 10 secunde.

    RăspundețiȘtergere
  8. multumesc de info.
    m-am uitat pe youtube, si am vazut niste trageri si impingeri. nu stiu cum s-ar aplica asta intr-o lupta reala sau chiar in tuishou.

    dar daca tu sustii ca nu rezista niciun "maestru" roman, trebuie sa te cred pe cuvant.

    mi-ai putea indica vreun link de unde sa imi dau seama cum arata old style yang?

    multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  9. Nah, ideea era ca maestrii romani de taiji sunt doar o mare gluma. Cred ca sunt singurul din tara care ma chinui sa practic taiji ca arta martiala, si de multe ori chiar ma gandesc daca merita, pentru atunci cind spui taiji, lumea intelege "balet de sanatate" sau "dans de viata lunga". Am cautat rapid pe net ceva care sa semene cu ce am invatat eu si nu am gasit nimic. Oricum, e o raritate chiar si in China. Seamana mai mult cu stilul Wu, foarte scurt si foarte inchis, decat cu forma moderna de Yang. Daca gasesc ceva, o sa pun link.

    RăspundețiȘtergere
  10. multumesc tare mult pentru feedback

    RăspundețiȘtergere
  11. Sper ca ti-a fost de folos pentru a realiza ca exista si o varianta veche, martiala, de Tai Chi, in afara de varianta moderna, de gimnastica de sanatate

    RăspundețiȘtergere
  12. I appreciate looking at your web sites. thnx!

    RăspundețiȘtergere