Faceți căutări pe acest blog

marți, 8 septembrie 2009

Daca doriti sa practicati arte martiale interne: Taichichuan - Taijiquan, Xingyiquan, Baguazhang, Yiquan…




Daca doriti sa practicati arte martiale interne…

1. Primul meu sfat ar fi, sincer, sa va ginditi bine inainte. Este mai dificil decit o arta martiala externa, necesita un timp mai indelungat pentru a ajunge la un nivel inalt, si, mai ales, foarte multa rabdare, o calitate pe care europenii nu o poseda in aceeasi masura ca asiaticii.

2. Nu va alegeti imediat profesorul pe care sa il urmati, ci plimbati-va pe la cit mai multi instructori, pentru a compara nivelul lor, si abia in final sa va decideti. Ideal ar fi sa practicati macar o luna sub indrumarea cite unui instructor, pentru a va da seama de nivelul acestuia.

Daca in zona in care locuiti exista mai multi instructori care predau arta martiala pe care doriti sa o practicati, mergeti si studiati o luna cu unul, o luna cu altul, ca sa vedeti ce face si ce preda fiecare, si abia apoi decideti care vi se pare mai bun si cu care vreti sa studiati mai departe.

Spun asta deoarece cunosc nivelul la care se predau si se practica artele martiale interne in tara noastra, si care este foarte slab. De exemplu, Tai Ji Quan la noi in tara este practicat mai mult ca un fel de gimnastica de sanatate de catre principalele fundatii care il promoveaza. Din cite stiu, pina in acest moment eu sint singurul care practica si preda Taiijiquan (Tai Ji Quan) in Romania ca arta martiala, care se poate folosi si in autoaparare.

3. Daca doriti sa studiati arte martiale interne cu mine, am sa incerc sa nu va fac sa va pierdeti timpul degeaba. M-am gindit foarte mult inainte sa incerc sa predau arte martiale interne in Romania, iar avantajele financiare, mindria de a fi profesor de arte martiale sau de a ma intitula singur maestru (cum se obisnuieste la noi) ma lasa rece.

Am luat aceasta hotarire pentru ca exista totusi oameni care vor sa studieze asa ceva, si nu merita sa fie indusi in eroare si sa invete prostii. Va recomand chiar ca in acelasi timp sa mergeti sa vedeti ce mai predau si alti instructori, pentru a vedea cam care este nivelul la noi in tara, sa va convingeti si singuri.

Deocamdata va trebui sa va multumiti doar cu Tai Ji Quan si cu Xing Yi Quan. Este vorba de variantele traditionale ale acestor stiluri, care se practicau in China acum 100 de ani, si nu de ceea ce se face acum in lume si mai ales in Romania. Ba Gua Zhang nu am invatat destul cit sa pot preda.

Nu are nici o legatura cu baletul care se practica astazi in Romania drept arta martiala interna (mai ales Tai Ji Quan) , ci reprezinta stilul vechi, traditional, folosit pentru lupta. Antrenamentul va include aplicarea in lupta a fiecarei tehnici, Tui Shou si, pentru cei care vor, chiar simulare de lupta libera.

Pentru cei care doresc sa practice arte martiale doar pentru sanatate, trebuie sa va fie clar ca tehnicile din stilul traditional au efectul maxim asupra sanatatii, iar cele din varianta de balet sint tehnici incomplete sau modificate, al caror efect asupra sanatatii este mult mai mic (iar in lupta nu au nici un efect).

Nivelul meu ca practicant, raportat la standardele de acum 100 de ani din China, este doar de elev avansat. Insa trebuie sa mentionez ca nivelul celor care practica asa ceva la noi in tara, raportat la aceleasi standarde, este foarte slab. Din pacate nu exista nici un profesor de arte martiale interne in Romania, si chiar si in China au mai ramas extrem de putini. Cit despre maestrii...

4. Maestru ( nivelul unui maestru e mult mai ridicat decit al unui profesor) de arte martiale interne in Romania nu exista nici unul, e o gluma sa crezi asa ceva. Maestru in trecut era considerat acela care era neinvins, desi primea orice provocare, indiferent cine era adversarul sau ce stil practica (e drept ca in trecut comunicarea si transportul erau mult mai dificile, asa ca era mult mai greu sa afli de existenta unui maestru renumit in cine stie ce parte a lumii si sa calatoresti pina acolo pentru a-l intilni). In trecut o persoana care avea faima sau reputatia de maestru de arte martiale trebuia sa accepte orice provocare la lupta, refuzul unei provocari insemnind recunoasterea superioritatii adversarului si infringere prin abandon. Iar lupta era fara runde si pauze, fara arbitri, fara cistiguri directe in bani, invingatorul cistigind doar faima sau renume. In ziua de azi, desi nivelul artelor martiale pe ansamblu este in scadere, numarul de “maestri” este foarte mare, insa nivelul lor este discutabil.

5. Daca aveti intrebari, observatii, sugestii sau reclamatii, o sa incerc in masura timpului disponibil sa va raspund; va rog sa le trimiteti pe adresa de email din contact.

8 comentarii:

  1. buna, as avea o intrebare.

    cu siguranta cunosti taijiquanul predat de catre maestrul Yang Zhenduo si Yang Jun.

    as vrea sa iti cer parerea: este balet sau arta martiala interna?

    te rog sa ma crezi, nu e o intrebare capcana, ci una pusa cu sinceritate.

    cu stima, dan

    RăspundețiȘtergere
  2. Pot sa invat sa controlez ejacularea interna?

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce sa zic, legat de maiestrie, am intilnit maestri faimosi, renumiti care erau slabi, si necunoscuti care erau foarte buni. In principiu ar trebui sa apreciati o persoana dupa ceea ce face (sau dupa ceea ce vedeti voi insiva ca face), si nu dupa ceea ce spune (sau se spune despre ea). In general prefer sa nu ma pronunt asupra cuiva anume.

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, exista tehnici prin care se poate controla si asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
  5. Salutare, am si eu o intrebare.
    Daca in trecut(la 13 ani) am avut o fractura de femur, ma mai pot orienta asupra artelor martiale fara a exista un risc sporit de o noua fractura? Acum am 33 ani. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  6. Imi puteti recomanda un profesor bun de Tai Ji Quan in Sibiu?

    RăspundețiȘtergere
  7. Imi puteti recomanda un profesor de Taijiquan in Iasi ?

    Multumesc!
    Andrei

    RăspundețiȘtergere