Faceți căutări pe acest blog

luni, 23 ianuarie 2017

Din nou despre Wudang si Taijiquan...

O sa postez aici raspunsul la niste intrebari primite pe email, pentru ca e posibil sa mai fie si altii interesati de subiect.

Problema pe care o ridici tu e de fapt de natura financiara. Taiji-ul e cea mai raspandita disciplina chinezeasca in Occident (nu am zis arta martiala, pentru ca nu s-a raspandit ca arta martiala, ci ca "gimnastica de sanatate", "dans de viata lunga", "meditatie in miscare" si alte poezii de genul asta). Ca atare, exista multi instructori de Taiji care scot bani multi din asta, atat in China, dar mai ales in afara, in SUA, Europa, mai putin in Romania, ca noi find saracii Europei nu prea ies multi bani de aici. Ca atare, e o intreaga batalie financiara pe cine a inventat Taiji-ul, fiecare tabara sustinand ca ei l-au inventat, nu doar pentru onoare si prestigiu, ci deoarece marketingul si reclama "inventarii" aduce castiguri financiare mai mari: numar mai mare de practicanti, asociatii si federatii mai mari sau mai multe, cotizatii mai mari de la membrii, preturi mai mari la cursurile si seminariile tinute in SUA, UE, etc. E de fapt o adevarata afacere. Asta explica de fapt "lupta" pentru "cine a inventat" Taiji-ul.

Acum, legat de realitate, numele de Tai Ji Quan este dat pentru prima oara artei martiale practicate si predate de Yang Lu Chan in Bei Jing, de catre un elev al sau, caruia i s-a parut ca se bazeaza pe principiul filozofic Tai Ji (Yin-Yang). Se stie ca acest Yang Lu Chan a fost servitor in casa familiei Chen, unde a invatat probabil arta martiala a familei Chen, boxul familiei Chen. Cand pleaca insa din casa familiei Chen si ajunge in Beijing, nu preda boxul familiei Chen, ci preda altceva, o forma proprie de arta martiala, inspirata din "Boxul familiei Chen" dar si din alte stiluri, si practic acestei arte martiale i se da pentru prima oara numele de "Tai Ji Quan". Practic prima arta martiala care a purtat efectiv numele de "Tai Ji Quan" este stilul Yang de Tai Ji Quan (stilul vechi de Yang, nu cel actual). Reprezentanti ai familiei Chen au adoptat sau revendicat, mult mai tarziu, numele de Taijiquan pentru arta lor martiala proprie.

Legat de originea in Nord sau in Sud a Tai Ji Quan, mult mai tarziu (cam in jur de anul 2000) diversi instructori din regiunea Wudang incep sa promoveze originea Taijiquan in Wudang, care este un centru taoist renumit in China, dupa parerea mea, din dorinta de a isi trage si ei o parte din "afacerea" Taiji, insa fara nici o dovada directa. Mai mult, dovezile indirecte care exista ii contrazic clar: nu exista in prezent si nici nu a existat in trecut, in istorie, nici un maestru renumit de Taijiquan in sau din regiunea Wudang, toti au fost in zona de nord a Chinei. Taijiquan, atat ca numar de practicanti obisnuiti, cat si ca maestri de nivel ridicat, a fost concentrat in zona de nord a Chinei. Mai mult, celelalte mari stiluri interne, Xing Yi si Ba Gua au exact aceeasi raspandire, tot in zona de nord. Ceea ce este ilogic si exact invers daca Taijiquan (sau orice alt stil intern) ar fi fost inventat in regiunea Wudang, si s-ar fi raspandit de acolo in restul Chinei.

Legat de scolile la care mi ai dat link, prima, cea cu master Yuan (http://www.wudanggongfu.com/?action=viewArticle&articleId=14&page=about ) , este pe dinafara la capitolul Taijiquan si arte martiale in general, a fost sau inca mai este maestrul unei scoli din Romania, Academia Artasia, desi cred ca mai recent l-au renegat pana si cei de la Artasia. Cei de la Artasia sunt cam pe dinafara la capitolul Taijiquan si, mai trist, la arte martiale in general, dar se misca frumos. :))) Uite aici: http://www.artasia.ro/ Pe maestrul de la doilea link ( http://daoistkungfu.com/master/ ) nu il stiu, dar exista niste tipi mai buni la parkour in Europa. :)))

Mai exista la noi in Romania o scoala cu ceva legaturi cu Wudang ( http://www.wutaokungfu.ro/ ), care a adus acum cativa ani la noi un instructor turco-german, pentru un stagiu la care am participat personal si care a fost doar o pierdere de timp: http://www.wutaokungfu.ro/seminar-wudang-kung-fu-cu-maestrul-ismet-himmet-9-11-mai-2014/

Repet, nu exista in ziua de azi si nu a existat niciodata nici in trecut vreun maestru renumit de Taijiquan in sau din regiunea Wudang, iar ceea ce a ajuns la noi in tara din Wudang la capitolul Taijiquan (sau arte martiale interne in general) e o pierdere de timp.

Decat sa pierzi sase luni si 4000 de euro in Wudang (http://daoistkungfu.com/classes/16.html) , poti sa mergi pentru o luna sa faci Tajiquan, o luna la o Artasia sau/si Wutaokungfu, ca sa iti formezi o parere despre asta. Dupa mine, e o pierdere de timp, dar, cine stie, tie s-ar putea sa iti placa. :)))

6 comentarii: