Faceți căutări pe acest blog

marți, 8 septembrie 2009

Sanatatea practica (mentinerea si imbunatatirea sanatatii)




La romani, sanatatea este ceva ceea ce ai sau nu ai. Nu exista metode de cultivare si de pastrare a sanatatii. In Occident, lumea merge la salile de fitness, aerobic sau body-building, se practica joggingul sau ciclismul. In Orient, in acelasi scop se practica Qi Gong, Taiji, Yoga, etc. La noi nu se face nimic.

La noi, lumea iese in week-end la iarba verde sau la padure, pentru “aer curat”, face gratare, bea bere si lasa in urma gunoaie. Partea cu aerul curat este benefica pentru sanatate, restul nu. Foarte putini mai ies sa joace un fotbal sau un tenis, pentru cei mai multi romani sportul se rezuma doar la a privi un meci de fotbal la televizor, desigur tot cu berea la dispozitie. Terenurile de sport sint foarte putine si sint in general private, deci inchirierea lor costa destul de mult. Terenuri publice de sport destinate populatiei, cu accces gratuit, la noi in tara nu exista. Parcurile sint foarte putine comparativ cu numarul populatiei.

In general, sanatatea depinde de mai multi factori. Primul este ceea ce consumam sau ceea ce intra in noi, adica aerul pe care il respiram, apa pe care o bem, hrana pe care o mincam. Aerul este poluat ( Bucurestiul este cea mai poluata capitala din Uniunea Europeana), calitate apei lasa de dorit, alimentele sint pline de aditivi, coloranti si potentatori de gust (faimoasele “E” – uri), etc. Un alt factor este ceea ce facem, iar in general lumea merge cu masina la serviciu unde cei mai multi stau pe scaun sau la birou in fata calculatorului, apoi se intorc cu masina acasa si isi petrec restul zilei in fotoliu in fata televizorului sau pe internet. Deci sedentarism total, activitate fizica minima. In aceste conditii, nu e de mirare ca starea de sanatate a populatiei din Romania este cea care este.

Pentru a avea o sanatate cit mai buna, este indicat sa existe o forma de activitate fizica pentru a compensa sedentarismul. Orice forma de sport este benefica: fotbal, tenis, etc. Totusi, cel mai bun pentru sanatate dintre sporturile occidentale este inotul. Disciplinele orientale precum Yoga, Qi Gong, Tai Ji au un efect mai mare asupra mentinerii starii de sanatate decit sporturile occidentale, inotul fiind singurul dintre acestea care se ridica la nivelul disciplinelor orientale.

Desi este greu, putem incerca sa influentam si factorii externi. Poluarea din jur o putem reduce daca ne mutam cu locuinta intr-o zona cit mai verde, sa incercam si noi sa poluam cit mai putin, sa incercam sa consumam alimente cit mai naturale, etc.

Din experienta mea personala, doar 4 discipline au un efect maxim pentru mentinerea sanatatii si prevenirea bolilor: inotul, Yoga, Qi Gong, Tai Ji ( si alte arte martiale interne, de exemplu Xing Yi sau Ba Gua pot fi incluse aici, desi de obicei acestea nu se practica pentru sanatate, ci in scop martial). Celelalte sporturi occidentale (sau alte discipline) au si ele categoric un efect insemnat de mentinere a sanatatii, dar nu la fel de puternic.

2 comentarii:

  1. Care este parerea ta despre laudele aduse artelor martiale interne cu privire la beneficiile pentru sanatate si cresterea longevitatii?
    Nu de alta, insa de citesti biografii de maestrii sau sa urmaresti genealogii, constati ca pana la urma inclusiv marii maestrii se inscriu in medie (undeva la 70-75 de ani)... indiferent de epoca, tara, conditie sociala...
    Exista si cazuri celebre de longevivi (Ma Yueh Liang, Li Zijian) insa majoritatea pare ca se inscriu in medie.

    Pe de alta parte, un om simplu de la noi, de la tara ajunge la aceiasi varsta , fara sa alerge dupa himere ezoterice...

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu este asa, trebuie tinut cont si de epoca respectiva, acum 100 de ani durata medie de viata era cu mult mai mica, iar in Romania este acum, in momentul actual, undeva in jur de 65 de ani pentru barbati. Deci eu as zice ca 70-75 de ani e destul de mult, mai ales pentru perioada in care au trait acestia.
    Alt element important este si forma fizica, neobisnuita pentru varsta inaintata, de care dadeau dovada acestia.
    Alt lucru care de obicei se uita sa se spuna este ca aceste beneficii pentru sanatate si longevitate apar doar dupa o practica indelungata si constanta.

    RăspundețiȘtergere