Faceți căutări pe acest blog

marți, 8 septembrie 2009

Acupunctura




Acupunctura este o ramura a mediciniii traditionale chineze, cu o vechime impresionanta, de cel putin doua-trei mii de ani (cel mai vechi tratat de medicina chineza in care este mentionata acupunctura, Huangdi Neijing, se considera ca a fost scris cu citeva secole inainte de Hristos). Nu este o arta martiala (desi se pare ca ninja, mai ales femeile, foloseau ace otravite, deci poate ca totusi este :)!)

Ca metoda de tratament, acupunctura actioneaza asupra energiei fundamentale, care circula in organism de-a lungul unor trasee energetice, numite meridiane de acupunctura. Actionind prin intepare sau moxibustie (caldura locala) asupra unor puncte speciale de pe aceste trasee, ce au proprietati deosebite (punctele de acupunctura), se va modifica energia care curge prin meridianele respective, influentind starea de sanatate a organismului.

Acupunctura foloseste ca instrument principal acul de acupunctura. Aceste ace sint atraumatice, fiind foarte subtiri, cam de grosimea unui fir de lita (0,25-0,45 mm diametru), iar intepatura e foarte putin dureroasa, acele avind practic rolul de conductor electric ce modifica sarcina electrica din punctul de acupunctura si modifica astfel enegia ce trece prin meridiane. Alte metode de tratament folosite sint moxibustia, sau aplicarea de caldura locala prin arderea unor produse din plante, aplicarea de ventuze, sau folosirea electroacupuncturii, ce reprezinta aplicarea de curenti locali prin intermediul unor electrozi plasati in punctele de acupunctura.

In general, se poate trata prin acupunctura aproape orice afectiune, insa exista boli in care medicina clasica occidentala are rezultate mai bune. Totusi, in bolile pe care medicina clasica nu le poate trata, acupunctura are adesea rezultate foarte bune. Un bun acupuncturist trebuie sa stie in ce afectiuni acupunctura da rezultate mai bune decit medicina clasica si in care nu, iar in cazul acestora sa indrepte bolnavul catre medic. In nici un caz nu trebuie sa credeti ca acupumctura vindeca orice boala.

Acupunctura mai este folosita si in cosmetica, pentru a elimina eruptiile de pe fata (acnee) sau ridurile, ori pentru a reintineri pielea fetei, pacientii in astfel de cazuri fiind de obicei femei.

In concluzie, acupunctura este o metoda de tratament ce poate completa (si nu inlocui) medicina clasica, si care obtine rezultate bune in multe dintre bolile pe care medicina clasica nu le poate vindeca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu