Faceți căutări pe acest blog

marți, 8 septembrie 2009

Stil extern sau intern? (arte martiale externe sau interne?)




Cum sa alegi intre un stil extern sau unul intern? Fiecare are particularitatile lui, avantajele si dezavantajele proprii, asa ca se potrivesc mai bine unor categorii diferite de persoane.

Avantajele stilurilor externe:

Stilurile externe sint mai simple si mai directe, progresul este destul de rapid iar tehnicile nu sint foarte complicate. Asta face ca intr-o perioada relativ scurta, de citiva ani, practicantul sa ajunga la un nivel acceptabil. De obicei, majoritatea practicantilor de la noi din tara "se tin" de arte martiale doar vreo citiva ani, de obicei in timpul liceului sau al facultatii. Asa incit dupa doar citiva ani de antrenamente, practicantul va fi in stare sa se apere impotriva unor atacuri obisnuite, stilurile externe fiind mai indicate pentru. autoaparare. Sint accesibile si copiilor, deoarece nu necesita o capacitate de intelegere foarte mare. In general o importanta destul de mare o are viteza, forta si mobilitatea practicantului, ceea ce presupune ca acesta sa aiba o conditie fizica buna.

Dezavantajele stilurilor externe:

Ca si la majoritatea sporturilor, performantele incep sa scada odata cu inaintarea in virsta. Mai mult, exista tehnici care nu se mai pot executa dupa o anumita virsta. Din cauza ca necesita o conditie fizica buna, nu pot fi practicate de oameni bolnavi sau cu probleme de sanatate, ci sint indicate pentru oamenii tineri si vigurosi. Tot din aceeasi cauza, un practicant mai puternic sau mai tinar va fi intotdeauna avantajat in fata unuia mai slab sau mai virstnic intr-o lupta pe stil extern. Un alt dezavantaj este ca uzeaza corpul. Aceasta mai ales la stilurile ce presupun caderi (judo, jujitsu, aikido, lupte, etc.) sau in cele de contact (full contact, box, muai thai, etc.). In tinerete corpul este suficient de suplu, mobil si rezistent pentru a face fata traumelor provocate de caderi sau lovituri, asa ca efectul acestor caderi sau lovituri se va resimti abia peste 10-20 de ani, dupa ce corpul va mai imbatrini. In general dupa virsta de 40 de ani practicarea stilurilor externe devine dificila iar performantele obtinute sint mici. Acesta este si motivul pentru care cam toti luptatorii de pe stilurile externe se retrag din competitii pe la virsta de 35 de ani, cind performanta incepe sa scada.

Avantajele stilurilor interne:

Nu se bazeaza atit de mult pe forta sau pe viteza (in stilurile interne viteza se dezvolta in timp) ceea ce inseamna ca nu necesita o conditie fizica foarte buna pentru a fi practicate. Astfel, pot fi practicate si de persoane bolnave sau virstnice. Tot din aceasta cauza un practicant mai slab fizic sau mai in virsta nu va mai fi dezavantajat intr-o lupta pe stil intern. Sint indicate si femeilor, care nu mai sint dezavantajate de diferenta de forta fizica fata de barbati. Spre deosebire de stilurile externe, care uzeaza corpul, stilurile interne conserva corpul, contribuind la mentinerea starii de sanatate si reusind chiar sa vindece sau sa amelioreze afectiuni usoare (repet, afectiuni usoare, nu este cazul sa credeti ca ar vindeca orice boala).

Dezavantajelor stilurilor interne:

Sint foarte complexe tehnic, ceea ce inseamna ca pentru a ajunge la un nivel rezonabil e nevoie de mai multa practica si mai ales de mai mult timp. Din acesta cauza necesita un timp de invatare mai indelungat comparativ cu stilurile externe. Asta inseamna ca eficienta in lupta se atinge mai greu si mai tirziu ca in stilurile externe. Asta e un dezavantaj destul de mare mai ales deoarece majoritatea practicantilor de la noi fac arte martiale doar citiva ani si apoi se lasa. In acesti citiva ani de practica ei nu pot obtine pe stil intern aceleasi rezultate pe care le-ar obtine pe stil extern. Un alt dezavantaj este ca necesita o anumita capacitate de intelegere si grad de inteligenta, iar din aceasta cauza sint dificile pentru copii si pentru persoanele mai slab dotate ca intelect.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu