Faceți căutări pe acest blog

marți, 8 septembrie 2009

Qi Gong (sau Chi Kung, Nei Gong, Dao Yin, etc., adica practici energetice sau tehnici energetice)




Qi Gong (in romaneste ar suna “ci cung”) este o disciplina energetica foarte veche, al carei nume se traduce aproximativ prin “maiestria energiei” sau “stapinirea energiei” sau “controlarea energiei”, “qi” insemnind energie (intr-unul dintre sensuri), iar “qong” avind aici sensul de maiestrie, control, indeminare. Qi Gong (Chi Kung) este de fapt termenul modern folosit pentru a denumi toate tipurile de discipline, practici sau tehnici energetice care se folosesc de "qi" sau energie, si care sunt cunoscute sub diferite denumiri: Nei Gong (Nei Kung), Dao Yin, Dui Na, etc. Nu este o arta martiala si nu are scop combativ, desi exista scoli de arte martiale, mai ales chinezesti, care folosesc anumite exercitii de Qi gong in antrenamente. Ca vechime, se considera ca ar avea citeva mii de ani, ca atare originea, perioada sau locul exact in care a aparut sint necunoscute. Exista in prezent foarte multe scoli de Qi gong, atit in China cit si in intreaga Asie de Sud-Est, si au inceput sa se raspindeasca si in intreaga lume.

“Qi”, in filozofia traditionala chineza, reprezinta energia din intregul Univers, si intra in alcatuirea a tot ceea ce cuprinde acest Univers. Reprezinta aspectul Yang al existentei, in opozitie si in completare cu aspectul Yin, materia (sau substanta). Orice obiect sau fenomen are astfel doua componente, una Yang si una Yin, cea Yang fiind de de obicei considerata acest Qi. Astfel, atit noi cit si tot ceea ce ne inconjoara posedam aceasta energie fundamentala, Qi.

Acest Qi se poate imparti, la rindul sau, in mai multe categorii, dupa caracteristicile si originea lui. Exista si o categorie numita Ying Qi, energia perturbatoare sau nociva (sau energia negativa, care e termenul foarte des folosit la noi), si care rezulta atit din factori externi (frig, caldura, poluare), dar este cauzata si de factori interni ai organismului (stress, oboseala, etc.)

In principiu, orice fiinta vie sau obiect neinsufletit este in permanent schimb de energie cu mediul exterior. De cantitatea si calitatea energie pe care un om o contine in propriul organism depinde starea sa de sanatate, o cantitate suficient de mare de energie de calitate buna generind o stare buna de sanatate. Invers, existenta unei cantitati mari de energie nociva sau negative in corp inseamna boala, iar o cantitate prea mica sau insuficienta de energie buna inseamna reducerea rezistentei si a capacitatii de aparare a organismului in fata bolilor.

Prin exercitiile sau tehnicile de Qi Gong se urmareste asadar cresterea cantitatii de energie buna si scaderea sau eliminarea energiei rele din organism. Ca disciplina, se aseamana destul de mult cu Yoga sau cu unele ramuri ale acesteia.

Scopul principal al Qi Gong este asadar pastrarea starii de sanatate a organismului si prevenirea aparitiei bolilor. De asemenea, in cazul in care exista deja boala in organism, practicarea Qi Gong poate duce la ameliorarea sau chiar vindecarea bolilor usoare. Totusi, in cazul bolilor grave se obtine de obicei doar ameliorarea lor si imbunatatirea starii de sanatate si a calitatii vietii, insa vindecarea bolilor se obtine destul de greu.

Un obicei bun al chinezilor este ca acestia dimineata sau seara merg in parc si practica diverse discipline benefice pentru sanatate, precum Qi Gong, Tai Ji, gimnastica sau uneori doar fac ture prin parc alergind sau mergind. Majoritatea celor care fac asta sint batrinii, pensionarii, care au timp liber destul, dar si generatia matura.Tinerii sint din pacate cei mai putini, generatia tinara a capatat intre timp gusturi si hobby-uri occidentale: internet, televizor, fotbal, baschet, fast-food. Chiar daca majoritatea celor care fac asta sint pensionari, oricum este un obicei mult mai bun decit cel al pensionarilor nostril care plimba catelul prin parc sau joaca table.

Un alt aspect care a fost destul de discutat este aparitia capacitatilor deosebite sau paranormale prin practicarea Qi Gong (este valabil si pentru Yoga sau alte discipline asemanatoare). Acestea apar prin acumularea unei cantitati foarte mari de energie in corp si rafinarea acesteia. Acest lucru nu este accesibil practicantului obisnuit, necesitind un alt nivel de practica. Aceste capacitati apar practicind Qi Gong (sau Yoga) la un nivel foarte inalt si extreme de intens, in jur de 20 de ore pe zi ( practicind intens prin acumularea masiva de energie in corp se reduc nevoile fiziologice ale organismului, care mai are nevoie doar de 2-3 ore de somn pe zi si de o singura masa pe zi, in cantitate redusa; sau altfel spus o parte din consumul energetic al organismului e asigurat chiar de catre energia degajata de practica). Aceasta practica la nivel inalt trebuie de asemenea sa fie ferita de factorii perturbatori din jur, nefiind posibila in cadrul societatii moderne de azi, ci necesita retragerea intr-un loc izolat ( cum era in trecut obiceiul de a se retrage in pestera sau la minastire). De asemenea, aceste abilitati sau capacitate paranormale nu sint permanente, ci cum apar la fel si dispar; in momentul in care nu se mai poate mentine acelasi nivel inalt de practica dispar pur si simplu.

2 comentarii:

  1. Interesant articol. As avea o intrebare , in meditatia prin nemiscare zi de zi a cate 1 ora sau 2 , chiar si in meditatia prin miscare, la inceput asimilam energia , dupa care se pierde . Dar dupa un timp, energia nu poate deveni stabila?

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu imi e prea clara intrebarea si nici despre ce fel de meditatie e vorba, dar in principiu prin orice tip de meditatie se acumuleaza energie atat timp cat se mediteaza, nu se pierde.

    RăspundețiȘtergere