Faceți căutări pe acest blog

duminică, 28 august 2011

Cursuri de Tai Chi - Tai Ji Quan in Bucuresti - forma veche, completa, martiala, cu aplicatii reale

Bucuresti, Romania, este unul dintre putinele locuri in care se mai tin cursuri de Taichi (Taijiquan) in forma veche, completa, de arta martiala. Desi Tai JI Quan (Tai Chi Chuan) este cea mai raspandita arta martiala din lume, in realitate varianta sa de sanatate este cea mai raspandita, in timp ce Tai Chi-ul real, adevarat, este pe cale de disparitie. Ceea ce imi propun prin aceste cursuri este salvarea si pastrarea adevaratului Tai Chi, a artei martiale Tai Ji Quan.

Sunt mai multe cauze care au dus la transformarea Tai Chi dintr-o arta martiala intr-o gimnastica de sanatate. Promovarea intensa de care s-a bucurat in China ca gimnastica populara pentru mase si apoi pe plan international ca gimnastica de sanatate este doar una dintre ele. S-a ajuns pana acolo incat nu se mai practica decat daolu-ul, care era doar una dintre metodele de antrenament de unul singur in Taichi. Mai mult, daolu-ul se invata si se practica fara a avea idee de ce anume reprezinta acele miscari, ajungandu-se pana la modificarea formelor care nu mai reprezinta decat o miscare in sine si nu se mai pot aplica practic datorita acestor modificari.

Foarte putini mai practica Tui Shou, iar si mai putini mai stiu sa aplice Tui Shou in lupta, pentru ca Tui Shou este doar o metoda ajutatoare in antrenamentul pentru lupta si nicidecum lupta in sine (Tui Shou e doar un exercitiu de impingere si nimic mai mult). Tehnicile s-au modificat atat de mult incat in multe variante nu mai sunt aplicabile, sau se pot aplica doar in maniera externa, folosind forta. Am vazut profesor de Tai Chi cu pretentii (sau altfel spus cu figuri) care cand nu-i iesea o aplicatie spunea ca "aplicatia iese doar daca folosesti Fa Jing", ceea ce e gresit. De sparring in Tai Chi sau de lupta folosind Tai Chi probabil nici nu mai are rost sa vorbesc, cred ca nu se mai practica pe nicaieri.

Varianta cea mai raspandita, cea de sanatate, este fara pretentii, fiecare face cum poate, tehnicile au fost simplificate foarte mult ca sa fie accesibile tuturor, uneori fiind atat de simplificate ca au ajuns doar o miscare goala. In varianta de sanatate, multe miscari au fost simplificate atat de mult incat au un efect mai redus asupra sanatatii fata de miscarea originala, initiala, din forma veche. Este ca si cum ai rupe o tableta de medicament in doua, pentru ca e mai usor de inghitit; insa daca inghiti doar jumatate din pilula, nu are cum sa aiba acelasi efect ca pilula intreaga.

Din aceasta s-a mai desprins o alta varianta, cea de competitie, in care se incearca impresionarea unui juriu prin orice mijloace (pozitii cat mai joase, nenaturale, ridicarea piciorului cat mai sus, tot soiul de floricele si arabescuri facute cu mainile, etc.), juriu care de obicei nu prea are habar de vechea arta martiala Tai Chi. In aceasta varianta competitionala, miscarile au fost cosmetizate si infrumusetate cat mai mult, pentru a arata cat mai bine, indepartandu-se de forma originala.

Daca doriti sa practicati sau macar sa va faceti o idee despre ceea ce este adevaratul Tai Ji Quan, va invit sa vedeti ce se face la aceste cursuri. Se face in fiecare sambata si duminica dimineata, deocamdata in Parcul Herastrau din Bucuresti (exista un loc acoperit in care se poate practica daca ploua sau ninge). Pentru detalii suplimentare, va rog sa imi trimiteti un e-mail la artemartialeinterne@gmail.com.

25 de comentarii:

  1. Salut...As dori sa stiu unde se tin cursuri de Tai Chi..Sunt interesat cat as vrea sa aduc si nepotii...Ami puteti da mai multe detalii va rog.Adresa mea de yahoo crystyoo1@yahoo.com Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  2. salut. as dori intradevar sa cunosc mult mai bine tai chi-ul traditional prin metodele simple dar eficiente de atunci , decat varianta sa sportiva si 'medicala', de aceea te-as ruga sa-mi trimiti pe mailul un1claudiu@gmail.com programul si locul unde se desfasoara antrenamentele. multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut!As vrea si eu sa invat Tai chi,dar nu metoda aceea care se foloseste pentru vindecare si cea care se foloseste pentru autoaparare.Daca se poate trimiteti-mi un mail cu pretul si locul unde se practiva la adrianfratila47@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  4. Si eu as dori sa invat Tai Chi,dar doar metoda pentru autoaparare sau cea care se foloseste in lupta ca cea din linkul urmator http://www.youtube.com/watch?v=_LSX_UH0F9g .Pentru detalii si pret trimieti la adresa de e-mail adrianfratila47@yahoo.com.Va multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acolo e totusi un film, in realitate sa nu te astepti sa fie chiar asa! :)

      Ștergere
    2. Salut as dori sa invat Tai Chi. As vrea sa cunosc mai multe detalii. Puteti trimite la adresa de mail bogdan_cristian_z@yahoo.com

      Ștergere
    3. Salut! As vrea sa invat si eu Tai Chi. Puteti trimite detalii la bogdan_cristian_z@yahoo.com

      Ștergere
  5. Salut!Vreau si eu sa invat acest stil de lupta!Imi place foarte mult Tai Chi!

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna,sunt din Cluj si as vrea sa invat Tai Chi -forma veche.Am vre-o sansa?Am incercat forma simplificata pentru sanatate,dar as dori sa o invat pe cea adevarata.As dori un raspuns pe :botezanmaria@yahoo.com ,multumesc

    RăspundețiȘtergere
  7. Mai vrea cineva să învețe astăzi forma marțială?

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu mai vrea nimeni. Si din pacate nu e vorba de forma martiala, ci de forma completa, veche (care se si poate aplica martial la nevoie), si care chiar daca e practicata doar pentru sanatate are efect mult mai mare decat forma moderna simplificata. Am vazut oameni extaziati dupa maestri chinezi care au facut din asta o afacere si care predau la un nivel ridicol de scazut, ca sa nu le fure cineva "afacerea" si sa ramana sursa de venit in familie. La cat m-am plimbat eu prin China si prin lume am gasit doar vreo 2-3 chinezi dispusi sa predea "pe bune" unor straini, restul predau pe bani multi forma asta simplificata. Deja mi s-a scarbit de Taiji-ul asta care a devenit o afacere.

    RăspundețiȘtergere
  9. Cat te-ai plimbat? Pe unde te-ai plimbat? Cine sunt maestrii tai? Ce stil faci? De cat timp il faci? Cat ceri?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ani. China, Europa. Xia Jia Xiang, Xue Bin. Yang sau Chen. Ani. Prea putin comparativ cu bazaconiile pe care le fac altii.

      Ștergere
  10. Sincer sa fiu "articolele" din blog mi se par cam inveninate si pline de o asa zisa auto-suficienta. In buna parte este adevarat ca Romania e plina de asa zisi "maestri" pe care daca ii iei la bani marunti nu stiu nici macar ce stil practica. Dar de aici pina la a declara ca dumneata esti singurul (n-am inteles prea bine daca din Romania sau Europa sau lume) maestru, e cale lunga. Pe de alta parte practicarea Taijiquan si Qi Gong pentru sanatate, constituie adevarata menire a acestor arte martiale interne, si aceasta face parte dupa cum spunea Yang Lu Chan din "comorile" civilizatiei Chinei. Sint in lume maestri unanim recunoscuti, unii precum Faye Yip cu descendenta directa din creatorii Taiji, altii recunoscuti si respectati din China pina in Statele Unite precum Paul Lam si lista e destul de lunga.Ca medic si practicant Taijiquan cu multi ani in spate de studiu teoretic si practic la scoli respectate de arte martiale din Europa, consider ca practica artelor martiale interne pentru sanatate si recuperare medicala este la fel de importanta ca si practica in scop de autoaparare. In rest, tot respectul pentru ceea ce faceti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate, cred ca sunt cam singurul care stie ce inseamna Taiji in Romania. Maestri de Taiji nu exista in Romania nici unul. Daca mi spui si unde sau cu cine ai practicat Taiji la scolile alea respectate, as putea probabil sa ti spun si cam ce anume ai facut. Practica artelor martiale pentru sanatate este un scop important dar secundar, iar daca practica nu e corecta poate sa aiba efecte complet opuse. Mult noroc!

      Ștergere
  11. Arogantule prost ti-a scris omul in raspuns cu cine a lucrat. Tu zici asa:

    sunt cam singurul care stie ce inseamna Taiji

    T'ai Ch'I Ch'uan ...asa apoi stilul ...nu stii mainimic, decat WU SHU. eroule de duminica singurul din Romania.
    Apropo ...oricand ...oriunde

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Arogantule destept, cu cine a lucrat, ca pe Faye Yip si Paul Lam doar i-a mentionat, nu a scris ca a lucrat cu ei? :)

      Ștergere
  12. Las vei fi daca nu aprobi dar ...usor de gasit

    RăspundețiȘtergere
  13. De ce nu ne spui numele tau? Poate si mai multe explicatii/demonstratii video ale acestor aplicatii martiale///

    RăspundețiȘtergere
  14. De ce nu ne dai numele complet? Si poate ceva demonstratii video ale acestei arte martiale...

    RăspundețiȘtergere
  15. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something that I think I would never understand.
    It seems too complex and very broad for me. I am looking forward for your next post,
    I will try to get the hang of it!

    my blog post ... nhạc edm nhẹ nhàng

    RăspundețiȘtergere