Faceți căutări pe acest blog

marți, 8 septembrie 2009

Tui Na (masajul chinezesc)




Tui Na este o ramura a medicinii traditionale chineze, cu o vechime foarte mare si cu o origine ce se pierde in negura vremurilor. Ca traducere, "Tui” inseamna “a impinge”, iar “Na” inseamna “a apuca”, o traducere aproximativa fiind aceea de masaj chinezesc ( sau de terapie manuala prin “impingere-apucare”). Nu este o arta martiala, ci o ramura a medicinii traditionale chineze, care era folosita in trecut in unele scoli de arte martiale chinezesti pentru tratarea leziunilor (musculare, ligamentare, articulare sau osoase) ce apareau in lupta sau la antrenamente.

Exista in prezent un numar mare de scoli si curente, unele ramase traditionale, altele care se predau in cadrul universitatile si scolile de medicina traditionala chineza din lume.

Ca termen general, Tui Na este tradus ca masaj chinezesc, ceea ce este destul de aproximativ. In realitate, Tui Na difera de masajul classic occidental prin faptul ca este mult mai complex, avind mai multe ramuri, pe care le voi prezenta in continuare.

O parte importanta a Tui Na este cea care se ocupa de masajul propriu-zis ( numit An Mo in chineza, se traduce literal prin “atingere-apasare”), adresat partilor moi ale corpului (piele, muschi, tendoane, etc.), destul de asemanator cu cel occidental,de care difera insa ca maniera si particularitati de executie specifice. Unele manevre seamana sau sint chiar identice cu cele din masajul classic occidental, dar altele sint ceva cu totul aparte si caracteristice masajului chinezesc. Acest tip de masaj se poate folosi cu rezultate bune si in cosmetica. Exista si un numar mare de ustensile de masaj traditionale, specifice anumitor scoli de Tui Na (care includ pieptene de masaj, bile de masaj, etc.), care azi sint mai putin folosite.

O alta parte importanta se adreseaza articulatiilor si in special coloanei vertebrale, fiind asemanatoare cu osteopatia sau chiropractica occidentala. Astfel, prin manevre specifice se obtine indreptarea si rearanjarea coloanei vertebrale si tratarea anumitor afectiuni precum durerea de spate, lombalgia, lombosciatica, lumbago sau hernia de disc.

Alta ramura este presopunctura, in care se actioneaza cu degetele asupra punctelor de acupunctura, aplicind presiune sau prin alte metode, deblocind aceste puncte si eliminind energia bolnava sau stagnanta din ele. Reprezinta de fapt o forma de acupunctura facuta cu degetele, fara ace.

O alta parte se ocupa cu aplicare ventuzelor, niste pahare din diverse materiale (sticla, argila, lemn de bambus, etc) care se aplica folosind caldura pe pielea anumitor parti ale corpului si care elimina astfel energia negative din acele zone.
Exista si o ramura a Tui Na ( sau or amura comuna cu fitoterapia traditionala chineza) prin care se aplica extern preparate din plante pe anumite parti ale corpului ce sufera de anumite afectiuni.

In general, Tui Na ca ramura a medicinii traditionale chineze se ocupa mai ales cu tratarea afectiunilor muschilor, tendoanelor si articulatiilor, inclusiv coloana vertebrala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu