Care este legatura misterioasa intre muntii Wudang si Taiji? Nici una. Fundatia Wudang din Romania incearca sa promoveze ideea ca Muntii Wudang reprezinta locul de nastere al artei martiale Taijiquan, prima arta martiala interna atestata istoric. De unde si pana unde? Muntii Wudang sunt recunoscuti in China pentru traditiile mistice si ezoterice care s-au transmis aici de veacuri, dar nicidecum pentru arte martiale, nivelul artelor martiale practicate aici in Wudang fiind scazut.
In realitate, prima atestare documentara pentru Taijiquan apare in provincia Henan, districtul Wen, satul Chenjiagou, ca stil de arte martiale practicat in cadrul familiei Chen, familie din mica nobilime chineza, in secolul 18. Exista si o alta atestare documentara mai veche cu o suta de ani, din secolul 17, care mentioneaza existenta unui stil propriu de arte martiale in cadrul familiei Chen, dar nu se stie daca la acel moment era vorba sau nu despre acelasi stil, Taijiquan, sau macar daca era vorba de un stil intern sau extern.
In aceeasi provincie si destul de aproape de Chenjiagou se afla muntii Songshan si manastirea Shaolin, care chiar sunt renumiti nu doar in China ci si in intreaga lume pentru artele martiale, nu ca muntii Wudang. Mai mult, exista in manastirea Shaolin un stil de arte martiale numit "Pao quan" (Boxul tunului), care semana destul de mult cu cel mai vechi taolu de Taijiquan care s-a pastrat pina astazi, si care care se si numeste "Pao chui".
Una dintre legendele despre nasterea Taijiquan povesteste despre un calugar taoist ratacitor Zhang San Feng care ar fi predat aceasta arta martiala unui nobil din familia Chen. Nu exista dovezi care sa confirme aceasta legenda, insa partizanii Wudangshu sustin ca acesta era un calugar taoist din muntii Wudang. Chiar presupunind ca aceasta poveste este adevarata, apar multe probleme inexplicabile. Ori era ratacitor, ori era din muntii Wudang? Sau a fost o perioada de timp ratacitor si o alta perioada din muntii Wudang? De ce nu a predat Taiji si in Muntii Wudang? Sau daca a predat, de ce nu s-a dezvoltat si nu s-a raspindit deloc stilul Taijiquan in acea regiune? De ce nu este Wudang Taiji printre stilurile de Tai ji quan cele mai apreciate si mai raspandite din China?
Cele mai importante si mai practicate stiluri de Taijiquan nu au nici o legatura cu muntii Wudang, ci sunt raspandite in parte de nord a Chinei. Stilul de Taijiquan care se practica in muntii Wudang este un amestec ciudat de mai multe stiluri de tai ji si chiar ba gua sau stilul cocorului, dar nu seamana cu stilul vechi de Chen si pare sa fie mai curand un amestec aparut mult mai recent, creat din combinarea mai multor stiluri din nordul Chinei.
Deci, care este legatura intre muntii Wudang si Taijiquan?
Ori nu ai suficienta cultura in domeniul Taijiquan-ului ori esti rau intentionat. Da o simpla cautare pe internet dupa numele Zhang SanFeng si vei afla ca legenda spune ca acest calugar taoist a creat TaijiQuan-ul in Muntii Wudang. Deci cel mai vechi stil de Taiji ar fi SanFeng Taiji sau Wudang Taiji practicat in Wudang. (intr-adevar legenda spune, nu exista dovezi scrise concrete, dar este clar ca nu 'cei de la Wudangshu' s-au trezit cu aceasta idee)
RăspundețiȘtergereDin cate stiu eu, sunt vreo patru variante legate de originea Taijiquan. In afara de cea cu Zhan San Feng mai exista si altele conform carora a fost creat de catre familia Chen, de catre un bandit Jiang Fa, sau in manastirea Shaolin.
ȘtergereNiciuna dintre variante nu dispune de dovezi clare, asa ca prefer sa ma iau dupa fapte reale, pe care le poti verifica:
1. Cele mai raspandite stiluri de Taichi sunt Yang, Chen si Wu, nu Wudang, cum ar fi fost normal sa fie daca Wudang ar fi fost primul stil de Taichi inventat.
2. Wudang Taichi seamana cu un amestec de stiluri de Taichi, Yang, Chen si Wu, ceea ce sugereaza ca e un stil care a aparut in secolul 19, dupa aparitia celor 3 stiluri mari si inaintea stilului Sun, al patrulea ca raspandire.
3. Nu exista nici un maestru renumit de Wudang Taichi, toti maestrii faimosi de Taichi apartin altor stiluri, ceea ce inseamna ca nivelul de performanta atins de stilul Wudang de Taichi este slab, ceea ce nu e normal daca acesta ar fi primul stil aparut.
4. Ariile de raspandire geografica maxima a Taichi-ului sunt in jurul Chenjiagou (satul familiei Chen) si in jurul Beijing si Nanjing, acestea doua din urma in principal datorita activitatii lui Yang Lu Chan si Chen Fa Ke, si nu in Wudang, cum ar fi trebuit sa fie daca Taichi-ul ar fi aparut in Wudang.
Faptele concrete enumerate mai sus sunt greu de explicat in cazul in care varianta ca Zhang San Feng a inventat Taichi-ul ar fi cea reala.
Aici sunt doua surse (in engleza insa) bine documentate care arata ca nu exista nici o legatura intre Muntii Wudang, Zhang San Feng si Taijiquan, din care citez:
http://www.literati-tradition.com/zhang_sanfeng_camp.html
http://seinenkai.com/articles/henning/il&t.pdf
"The earliest cogent textual claims on “Zhang Sanfeng’s creation of taiji quan” made by Li Yiyu in his “Short Preface to Taiji quan” in 1880, which was originated in his uncle Wu Yuxiang’s 武禹襄 (1812-1880) legacy. For unknown reasons, Li Yiyu rewrote his “Short Preface to taiji quan,” and began with “The Creator of taiji quan is unknown” in September 1881 after his uncle Wu Yuxiang died. (Hao Shaoru)"
"There are 781 male immortals and 120 female immortals recorded in Lishi zhenxian tidao tondjian 歷世真仙道體通鑒, or a History of True Immortals edited by Taoist Zhao Daoyi 趙道一 in 1276. “Wudang alchemist Zhang Sanfeng” is nowhere to be found. This work is collected in the Taoist Canon. (Zhao Daoyi)
There are 21 Wudang Mountain Taoist Immortals specifically recorded in Wudang fudi congzhenji 武當福地總真集, or the Complete Biographies of Immortals from Auspicious Wudang Mountain edited by Wudang Taoist Liu Daoming 劉道明 in 1291. “Wudang alchemist Zhang Sanfeng” again is nowhere to be found. The work also is collected in the Taoist Canon. (Liu Daoming)"
"The closest document that indicates Zhang Sanfeng’s connection with martial arts is Dayixian zhi 大邑縣志, or Qiongzhou Annuls. (Zhao Qin) It states Zhang Sanfeng’s association with horseback ridding and archery."
Sper ca ceea ce urmeaza sa fie o dovada clara daca exista sau nu vreo legatura intre Tai Chi si Wu Dang. In 2007 un tribunal chinez se pronunta prin sentinta ca nu exista dovezi clare asupra originii si aparitiei Tai Chi, si condamna un wudangist fanatic la o amenda (echivalenta cu aproximativ 2000 de euro) pentru calomnie si defaimare, pentru acuzatiile aduse intr-un articol tendentios in care sustinea sus si tare ca Tai Chi-ul a fost inventat in Wu Dang de catre Zhang San Feng. Sper ca cu asta, wudangistii fanatici sa ma lase in pace si sa accepte si ei intr-un tarziu realitatea, altfel ii dau in judecata pentru multi euroi! :)
RăspundețiȘtergereDetalii aici - https://wulinmingshi.wordpress.com/category/zhaobao-taiji/